• Konferencia ŠUF - pozvánka pre rodičov

          • Vážení rodičia, s radosťou Vás pozývame na konferenciu ŠUF, ktorú budeme realizovať prezenčne spolu

            s našimi žiakmi, pedagógmi, a partnermi.

             

            Názov konferencie: Vzdelávanie - cesta k rozvoju zdravej osobnosti, najmä v náročných časoch 

             

            Termín konferencie: 03.-04.05.2022

            Miesto konania: Škola u Filipa

             

            V prílohe Vám posielame pozvánku na prvý deň konferencie 03.05.2022

            Tento deň je venovaný Vám, rodičom našich žiakov.

             

            Prihlasovací formulár 03.05.2022, 

            link I.stupeň:https://forms.gle/ifgz1c16H5RbAH778

             

            Prihlasovací formulár 03.05.2022, 

            link II. stupeň:https://forms.gle/DoLzYdnKZqDFEHS48

             

            Tešíme sa na stretnutie.

          • Jarná brigáda - poďakovanie

          • Ďakujeme všetkým rodičom, učiteľom a priateľom školy, ktorí sa zúčastnili jarnej brigády dňa 23.04.2022.

            Veľmi si vážime Vašu pomoc, radu, starostlivosť, vytrvalosť, aj svaly, ktoré boli veľmi potrebné :)

            Posielame krátke video, ktoré natočil a zostrihal žiak Jakub Kováčik z triedy Vlny. 

            Tešíme sa na stretnutie na konferencii.




          • Karneval 2022

          • Pozor, pozor! 

            Na známosť sa všetkým dáva 

            jedna dôležitá správa. 

            V našej škole už bol bál, 

            užili sme si KARNEVAL 

            Prišli všetky bytosti, 

            spolu odhodili sme starosti .

          • 2% pre NAŠE DETI

          • Milí rodičia,

            v mene Združenia rodičov a priateľov Školy u Filipa (ZRPŠUF) Vám chcem poďakovať za podporu, pretože vďaka Vám z vyzbieraných príspevkov 2% z daní postupne zveľaďujeme priestor v okolí našej školy.

            Najnovším úspešným príkladom použitia 2% z daní a vzájomnej spolupráce rodičov a školy je workoutový prvok, ktorý teší všetky vekové kategórie. V predchádzajúcich rokoch sme vyzbierané príspevky použili na pokrytie nákladov spojených so zariaďovaním a skvalitnením učební, s vybavením telocvične či s nákupom pomôcok.  

            V posledných dvoch rokoch sa nám vďaka Vašim príspevkom podarilo vyzbierať:
             

            za rok 2019 : 4545,46 eur

            za rok 2020 : 7412,03 eur

            Tento rok nás z vyššie uvedených príspevkov čaká úprava vonkajších priestorov pre potreby vzdelávania- vytvorenie outdoorovej "učebne" a pre podporu cyklomobility- prístrešok pre bicykle. Už teraz sa môžete tešiť na spoločný teambuilding a gulášik (vyhrnieme si rukávy).

             

            Je tu ďalší rok a MY všetci máme opäť možnosť poukázať 2% z daní ZRPŠUF, aby sme ako rodičia spoločne so školou pokračovali v zlepšovaní prostredia pre naše deti.

            Za vašu nezištnú pomoc a príspevky vopred ďakujeme! :)

            Mgr.art. Eva Mazancová, ArtD.

          • Pomáhajúce profesie v edukácii žiakov II

          • V roku 2022 na škole pokračujeme v realizácii projektu ,,Pomáhajúce profesie v edukácii žiakov".Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje“, Projekt prispieva k individualizácii vzdelávacieho procesu prostredníctvom práce pedagogických asistentiek, ktoré sa stali súčasťou tímu zamestnancov školy. Tešíme sa, že s nimi môžeme spolupracovať.

          • Vyhodnotenie experimentálneho overovania slovného hodnotenia na druhom stupni základnej školy

          • Vážení kolegovia, milí rodičia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu súhlasilo s ukončením experimentálneho overovania slovného hodnotenia na druhom stupni základnej školy v Škole u Filipa. Ministerstvo školstva uvádza, že slovné hodnotenie je možné uplatňovať na všetkých školách v Slovenskej republike v súlade s § 55 ods. 2 až 4 školského zákona v znení zákona č. 415/2021 Z.z. Pri realizácii experimentálneho overovania sme spolupracovali s Katedrou psychológie PF UMB v Banskej Bystrici. Garantom projektu bola Mgr. Petra Fridrichová, PhD. Osobne by som sa chcela poďakovať za spoluprácu pani Fridrichovej, všetkým pedagogickým a odborným pracovníkom Školy u Filipa za ich nasadenie, vzdelávanie a odvahu pracovať so slovným hodnotením na úrovni celej školy. Zároveň by som chcela poďakovať rodičom žiakov za spoluprácu, podporu a dávanie spätnej väzby. Experimentálne overovanie skončilo, pred školou je však stále cesta rozvoja a práce na zvyšovaní kvality slovného hodnotenia. Ďakujem, za vedenie školy Aneta Chlebničanová

          • Prišiel Mikuláš, čert aj anjel

          • V pondelok 06.12.2021 sa v našej škole objavili čudné biele stopy. Deti zistili, že prišla vzácna návšteva sv. Mikuláš, čert a anjel. Mikuláš vedel, že aké je dôležité zdravie detí a preto si s nimi v telecvični zacvičil, čert mu pomáhal a deti ponaháňal, anjel sa usmieval a deti oceňoval. Cítili sme sa príjemne, len nám chýbali naši spolužiaci z druhého stupňa. Bolo nám za nimi smutno, v srdci sme na nich mysleli. Veríme, že si to v novom roku spolu vynahradíme. Pekné adventné dni.

          • Čaro farieb na papieri

          • Na technike u nás v Šufke môžeš byt aj knihárom! Spoločne sme sa naučili ako vyrobiť zošľachťovaný papier. Použili sme základne farbivá ako káva, čaj, kurkuma alebo paprika. Pomocou natierania, tupovania a striekania sme vytvorili jedinečné papiere. No to nebolo všetko, naučili sme sa aj rôzne staré techniky. Vyrobili sme si mramorové papiere, pomocou akrylových farieb a lakov na nechty. 

            Škrobové a liehové papiere, kde sme si vyskúšali farbivá ako škrob, práškové farby, lieh a moridlá na drevo v niekoľkých odtieňoch. Papier dostal svoju jedinečnosť a patinu. Výsledok stal zato, veď posúďte sami. 

          • Literárna exkurzia s Hviezdami

          • Trieda Hviezdy bola v Banke Lásky v Banskej Štiavnici na literárnej exkurzii na začiatku októbra. V Banke Lásky sme sa dozvedeli o ľúbostnom príbehu Andreja Sládkoviča a jeho milovanej Maríne. Vieme, že ich láska je večná, napriek tomu, že Marínina matka sa snažila ich lásku zničiť. Videli sme aj jedinú kópiu najdlhšej ľúbostnej básne Marína. Mali sme možnosť odmerať si láskomerom našu vzájomnú triednu lásku a pozrieť si malé krabičky v zrkadlovej miestnosti. Do krabičiek si ľudia dávajú pamätné predmety alebo slová, ktoré predstavujú ich lásku. Po návšteve Banky Lásky sme si išli pozrieť historické námestie tohto krásneho mesta. Do školy sme sa vrátili šťastní a plní úsmevných zážitkov. V priloženom linku Vám chceme ešte viac priblížiť našu exkurziu (https://www.youtube.com/watch?v=Vpr22JzhfZg). Tiež naša spolužiačka nakreslila námestie v Banskej Štiavnici. Môžete si ho pozrieť a vychutnať si ho. 

                                                                                                                     Hviezdy :)

          • Cestovateľský týždeň v ŠUF

          • V roku 2020, 2021 väčšina z nás nemohla cestovať tak ako predtým, a preto sa prvý stupeň Školy u Filipa rozhodol všetko dobehnúť na začiatku šk. roka. Deti cestovali po našej planéte, spoznávali národy a národnosti, ochutnávali z jednotlivých kultúr a čo bolo najlepšie, učili sa celý týždeň vonku, podľa plánu (nie podľa rozvrhu). Témy boli také zaujímavé, že predmety prestali existovať. Slovenský tanec, africký beh, čínske znaky, nosenie vody zo studne a iné zážitky, dobrodružstvá priniesli deťom nové vedomosti a rozvíjali ich životné  zručností ako priateľstvo, spolupráca, riešenie problémov a rešpekt voči sebe, ale aj iným ľuďom... V cestovaní budeme pokračovať v srdci a v mysli v našej škole. 

          • Ako to funguje v spoločnosti, akú stopu po sebe zanechajú žiaci triedy VLK?

          •  

            V Škole u Filipa sa učíme v živote a pre život. Súčasťou vzdelávania je spoznávanie spoločnosti, jej fungovania, problémov a toho, akú úlohu v tom majú samosprávy, občianske združenia, neformálne skupiny. Vlci boli osobne navštíviť Centrum dobrovoľníctva, a Nadáciu Ekopolis. Diskutovali o tom, čo znamenajú pre spoločnosť mimovládne organizácie, či je dobrovoľníctvo naozaj dobrovoľné, zkadiaľ sa berú peniaze na projekty, čo sa s nimi dá zmeniť, a čo sa s nimi nedá zmeniť... Súčasťou ,,stopy,, ktoré zanechajú naši deviataci Vlci v spoločnosti bude aj ich osobný dobrovoľnícky projekt na ktorý sa pripravujú. Budeme ho spolu s Vami zdieľať.

             

             

             

          • Začiatok šk. roka 2021/22

          • Milé deti, vážení rodičia, 

            vítame Vás v novom šk. roku 2021/22.  Tešíme sa na spoločné učenie, zážitky a stretnutia.

            Želáme si, aby sme čo najviac dní boli v škole a zdraví. Ďakujeme za pochopenie.

             

            Dôležitá informácia: 

            Škola sa riadi opatreniami školského semaforu. Prehľad najdôležitejších opatrení:

            1. Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti“ žiaka (príloha č.1). Žiak s príznakmi musí zostať doma.
            2. Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 14-dňovej karantény (okrem  tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény). Ak sa osoba pozitívna na ochorenie  COVOD-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. 
            3. Výnimku z karantény v triede si môžu uplatniť:
            • žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID19 za posledných 180 dní
            • plne zaočkovaní alebo žiaci zaočkovaní jednou dávkou do 180 dní od prekonania ochorenia COVOD19
            1. Rodič môže svojím rozhodnutím  ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia, musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od detského lekára.
            2. Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení  vyučovanie v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenie detského lekára. 
            3. Pre dospelých platí režim OTP – ŠuF je prístupná pre skupinu – Očkovaných, Testovaných a tých čo Prekonali covid. 
          • Online vyučovanie - Vlny a Halloween

          • Halloween komunita vo Vlnách. "Čo by bol náš svet bez strašidiel, kto by ich rád raz nevidel, komunita tajomná je najlepší čas, veď strašidlá tie bývajú v nás ...." Snažili sme sa niektoré rozpoznať, ktorým sa k nám podarilo nenápadne prepašovať. :))

          • Školské kolo volieb do žiackeho parlamentu

          • V septembri 2020 uplynulo funkčné obdobie školského parlamentu, z tohto dôvodu sa v týždni od 12.
            – 16.10 sa konali triedne kolá volieb do žiackeho parlamentu. Každá trieda si zvolila dvoch zástupcov.
            Členmi parlamentu zvolení vlastnou triedou sa stali títo kandidáti: Šimon Gajdoš, Matúš Urban, Darja
            Snopková, Marek Hakulin, Adam Antal, Lili Hudobová, Barborka Petríková, Simonka Spišiaková, Lucia
            Sirágiová, Alex Macoška.

            Dňa 20.10.2020 sa v škole v rámci druhého kola konali voľby do školského parlamentu zo žiakov
            druhého stupňa. O priazeň voličov sa uchádzalo sedemnásť kandidátov. Hlasovanie prebehlo
            v jednotlivých triedach pomocou prenosnej volebnej urny. Svoj hlas odovzdalo 89 žiakov druhého
            stupňa. Členmi parlamentu sa stali títo kandidáti: Ela Klusová, Tomáš Antolík, Filip Hlaváčik, Richard
            Kán, Teo Lunter, Jakub Žiaran.

            Gratulujeme členom parlamentu vo funkčnom období v šk. rokoch 2020/21 a 2021/2022.
            Tešíme sa na spoluprácu

          • Celoročná téma: Cesta, podtéma: Pohyb: U fenomenálnych včiel

          • 6. ročník HVIEZDY

            Vyskúšali sme si život robotnice a zaujímal nás jej pohyb  za nektárom a peľom a my sme si ho zamenili za behanie za iným cieľom - doplniť vedomosti a informácie, ktoré boli roztrúsené po tráve a na papieri. Zabehli sme aj za včelárom a ten nám povedal viac o ich tanci a dorozumievaní, Je to celá veda, ten ich  zmysluplný pohyb - na tom sme sa všetci zhodli. :)

          • Poďakovanie za prácu študentského parlamentu vo volebnom období 2018 - 2020

          • Milí členovia študentského parlamentu, vzhľadom k tomu, že končí Vaše terajšie funkčné obdobie, chcela by som poďakovať za možnosť spolupráce s Vami.

            V parlamente vládla príjemná pracovná atmosféra, ktorá bola doplnená odvahou, iniciatívou, zdravým rozumom a prijímaním zodpovednosti. 

            Jednoducho nám spolu bolo dobre. Práca študentského parlamentu v prezentácii hovorí za Vás.

            Ďakujeme Marekovi Čiernikovi a Michalovi Chrenkovi za spoluprácu, podporu a vedenie parlamentu. Boli sme tím.

            Bolo mi cťou s Vami spolupracovať.

            Aneta Chlebničanová

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Ružová 14, Banská Bystrica
      • 0911 253 181
      • Ružová 14, 974 11 Banská Bystrica Slovakia
      • 37896083
      • 2021608985
      • Ing. Juraj Droppa Haškova 18, 974 11 Banská Bystrica juraj.droppa@skolaufilipa.sk 0905 363 372
      • Mgr. Eva Lašová riaditel@skolaufilipa.sk 0911 310 371
      • Mgr. Michaela Souček Vaňová psycholog@skolaufilipa.sk
      • Ing.Juraj Droppa, zodpovedná osoba (GDPR) juraj.droppa@skolaufilipa.sk mobil:0905 363 372 zástupca manažéra školy: Ing. Jana Roháriková manazer@skolaufilipa.sk mobil: 0911 253 181
      • Predseda Rady školy Ing. Andrej Feik andrej@feik.sk Tel: 0903 765 006 Mariana Vincíková Zuzana Jankulíková Silvia Cochová Oľga Mishina Mária Stevens Maria Kováčiková Lenka Rovňanová Ingrid Kosová